Guggenheim kuumenee

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki maalaa Kamppi-Eira-paikallislehdessä (23/2014) muhkeita pilvilinnoja Guggenheim-museosta. Haastattelusta jää epäselväksi, onko esimerkiksi kättä päälle -sopimuksia Helsingin kaupungin ja Guggenheim-säätiön välillä tehty Suomessa tai ulkomailla.

EI, EI Guggenheim! Rakennetaan Etelärantaan uusi uimahalli, meille kaikille!

Julkisuudessa paljon esillä ollut Hämeenlinnan kaupungin tukema autokauppaprojekti päättyi suureen häpeään. Hämeenlinnan päättäjien yritys saada kaupunkiin kävijämagneetti toi veronmaksajille turhia menoja ja kaupungille negatiivista mainetta ulkomaita myöten.

Helsingin nykyiset päättäjät ovat menossa samaan ansaan. Guggenheimin lupaukset lisätä venäläisten turistien käyntejä Helsingissä eivät perustu naapurimaan muuttuneeseen taloustilanteeseen. Tutkimus museon työllistämisvaikutuksista Helsingissä tehtiin aivan eri olosuhteissa ja on vanhentunut. 

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja visioi Helsingin kaupungin luovuttavan ilmaiseksi keskustan parhaan ja keskeisimmän tontin. Kyseessä on Helsingin arvokkain kulttuurimaisema. Kaupunki ja valtio kustantaisivat vielä museorakennuksenkin. Guggenheimille myönnettäisiin tonttivuokravapaus kymmeniksi vuosiksi, ja lisenssimaksukin maksettaisiin.

Tämä pilvilinna voittaa korkeudessa jo Hämeenlinnankin utopistiset unelmat. Samaan aikaan verorahoilla hankittu Helsingin taidemuseon arvokas kokoelma tukehtuu pölyisissä väestönsuojissa kuplamuoviin käärittynä, ilman omaa ajanmukaista varastoa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja vähättelee selvästi suomalaisten taiteilijoiden ja talousasiantuntijoiden sekä kaupunkilaisten kielteistä mielipidettä asiasta. G-projektin etenemisen missään vaiheessa ei ole saatu sitoumusta siihen, että G-museo tukisi suomalaista taidekenttää. 

Helsingin oma taidemuseo elää parhaillaan voimakasta uudistumiskautta. Museota remontoidaan parhaillaan, ja se avataan yleisölle syksyllä 2015. Samalla kaupunginhallituksessa muhii ajatus kulttuurin superlautakunnan perustamisesta Helsinkiin. Taide-elämä politisoitaisiin ennennäkemättömällä tavalla, ja kaupunkilaisten demokraattinen päätösvalta kapenisi.

Helsingin taidemuseolle täytyy antaa mahdollisuus kehittyä uuden ajan taidemuseoksi. Tämä vaatii kaupungilta sitoutumista ja motivaatiota. Jos kaupungin johdon toimintatapana on isojen poikien perässä juokseminen ja henkilökohtaisten etujen tavoittelu, kansallinen perinteemme on tuhoon tuomittu. 

Tulonsiirto verorahoista ulkomaiselle Guggenheim-hankkeelle olisi satamatontin arvo mukaan lukien satoja miljoonia. Se ei saa toteutua. Helsingin taidemuseon siirtyminen roskamuseoluokkaan täytyy estää.

Jaa: 
Valentina

Filosofian maisteri, pienyrittäjä Valentina Ahlavuo (42) on kutsuttu ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin.

Suosituimmat kirjoitukset


Seuraa minua

Minun tagit: #ahlavuo2015, #valluvaaleissa.

Facebookissa

Twitterissä