Viina tappaa 2000, liikenne 200 ihmistä

”Viina villitsee, olut antaa voimaa ja vichy virkistää”, sanotaan. Viisaampaa olisi sanoa, viina tappaa.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 alkoholiperäisiin kuolemansyihin menehtyi runsaat 1900 ihmistä. Kuolleiden määrä pysyi edellisvuoteen verrattuna lähes ennallaan. Alkoholiin kuolleista kolme neljästä oli miehiä. Alkoholikuolemat ovat yleistyneet kymmenen viime vuoden aikana erityisesti yli 55-vuotiailla miehillä. Samalla menehtyneiden keski-ikä on noussut 55 vuodesta 59 vuoteen. Nuoremmissa ikäryhmissä alkoholikuolleisuus on vähentynyt.

Liikenteessä menehtyi viime vuonna noin 200 ihmistä. Pahimmillaan liikenteessä kuoli noin 1000 ihmistä vuodessa. Tehokkaalla valistuksella ja parantuneella turvasäännöstöllä liikennekuolemia on saatu vähennettyä n. 80 %.

Kenellekään ei liene epäselvää, että viinakuolemia on vähennettävä. Valistus, vapaaehtoisuus ja rajoitukset tuottaisivat nopeasti tuloksia. Valistus kuuluu valtiolle ja raittiusjärjestöille. Vapaaehtoiseen alkoholin käytön vähentämiseen voisivat ryhtyä isommat ja pienemmät julkkikset. Valtio ja kunnat voisivat rajoittaa myyntiä ja anniskelua. Tässä asiassa yhteiskunnan etu on tärkeämpi asia kuin lähes täydellinen vapaus ryypätä itsensä rappiolle ja hengiltä.  

Perushelsinkiläinen, keskitä äänesi #156. Seuraa @ahlavuo2015, #ahlavuo, www.ahlavuo.fi

Jaa: 
Valentina

Filosofian maisteri, pienyrittäjä Valentina Ahlavuo (42) on kutsuttu ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin.

Suosituimmat kirjoitukset


Seuraa minua

Minun tagit: #ahlavuo2015, #valluvaaleissa.

Facebookissa

Twitterissä